Digestia, absortia si metabolizarea proteinelor

 
    Prin faptul ca proteinele se uzeaza repede ca o consecinta a faptului ca omul nu dispune de un organ de stocare ele trebuiesc reinoite in permanenta.

    Proteinele din hrana se scindeaza inaintea absortiei intestinale, pana la aminoacizi(in cazul holoprotidelor) sau aminoacizi si alte substante provenite de la gruparile prostetice. Aceasta scindare se petrece in tubul digestiv sub actiunea enzimelor specifice numite proteaze.



  Digestia proteinelor incepe in stomac, unde sub actiunea pepsinei din sucul gastric are loc o degradare partiala a acestora, din care rezulta un amestec de polipeptide, oligopeptide si aminoacizi.

    Procesul continua in duoden, unde enzimele pancreatice  degradeaza aceste substante in oligopeptide si aminoacizi si in cele din urma la nivelul intestinului subtire rezultand doar aminoacizi care pot trece acum in circuitul sanguin.

Absortia proteinelor este facilitata de vitamina B6 si sodiu. Aminoacizi ajung in sange prin peretii intestinali si apoi in celule.


   Catabolizarea aminoacizilor este un proces de dezaminare( moleculele pierd gruparea amino - NH2).

   Din gruparile aminice se formeaza in cea mai mare parte in ficat, ureea, care este eliminata prin cale renala si corpi cetonici.

  Metabolismul proteic este unul mai putin ”curat” decat cel al glucidelor sau lipidelor, deoarece catabolismul se produce rezultand anumite” deseuri metabolice”.Acestea sunt ureea,acidul uric,creatinina,amoniac.
Atat corpii cetonici cat si deseurile proteice sunt produsi toxici daca sunt retinuti in organsim.

  Daca ca rezultat al metabolizarii grasimi rezulta corpi cetonici iar din proteina rezulta azot si uree inseamna ca o dieta predominant carbo este alegerea cea mai sanatoasa pe termen lung.

Rolul proteinelor in aportul energetic este secundar predominand rolul plastic de refacere si de a reinoi celulele, tesuturile si organele !

   Planul personalizat presupune:

1.Alegerea unui buget de calorii conform obiectivului
2.Setarea de macronutrienti pentru o functionare metabolica sanatoasa.
3.Alegerea alimentelor preferate si sanatoase.
4.Temporizarea meselor pentru o digestie optima.
5.Invatarea de retete noi si tipuri de procesare sanatoasa.
6.Combinarea optima a alimentelor pentru o absortie si digestie eficienta.
7.Personalizarea in functie de necesitatile nutritionale sau carente de minerale.

Pentru a primi planul tau personalizat e necesar sa completezi acest formular.



Alin Diaconu este antrenor personal box si fitness, teh.nutritionist, psiholog si sportiv de performanta
Autorul ”manualului de remodelare corporala - ghid practic(click)” si fondatorul Programului Armura Body Fitness -Program online de remodelare corporala  
Multumesc tuturor celor care urmaresc pagina de Facebook


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu