De cele mai multe ori vad parinti slab informati in domeniul nutritiei care ofera copiilor o mancare procesata, ceea ce declanseaza comportamente si obiceiuri alimentare care pot infuenta psihologia procesului de nutritie.
Din dorinta de a oferi o educatie alimentara parintilor am conceput acest articol.
Hranirea este o functie vitala cu un rol foarte important inca din viata intrauterina. Copilul traieste prima experienta de hranire orala in timpul alaptarii si traieste si starea de siguranta emotionala.
In ciuda faptului ca teama de moarte prin infometare este rar intalnita in zilele de azi ea totusi exista si este inscrisa in ADN -ul nostru ca fiinta constienta incat hrana reprezinta sansa de supravietuire pentru perpetuarea speciei.
Din acest motiv, hrana este asociata cu sentimentul de securitate emotionala si securitate a necesitatilor nutritionale.La o varsta constienta se manifersta dorinta de lacomie si gelozie fata de cel care doreste sa ii impaf
rta hrana!
Aceste comportamente s-au dezvoltat in vremurile de foamete si razboi si inca le purtam genetic cu noi in fiecare generatie.
Adesea, primele semne apar in cazul copiilor cand sunt deposedati de un anumit aliment cu un comportament posesiv - agresiv uneori avand o agresivitate orala (musca - acesta fiind un comportament animalic pastrat inca din vremurile primitive).
O alta ancora emotionala este conexiuea dintre suptul la san si suptul degetului unde nu mai exista o necesitate de hranire dar confera posibilitatea de a retrai senzatia oferita candva de san.Din acest motiv hranirea la san a copilului are un rol nutritiv dar si emotional.
In perioada copilariei, parintii fac adesea 2 greseli care declanseaza 2 factori de risc a tulburarilor alimentare.
1. Psihologia copilului este stimulata adesea de concepul pedeapsa si recompensa, iar parintii tin sa recompenseze copii organizand onomastica la restaurante tip fast-food sau prin metoda "primesti ceva dulce pentru ca ai fost cuminte".
Mai tarziu , adult fiind, simte nevoia de a se recomensa cu mancare slab nutritiva si puternic calorica astfel, dezvoltand obezitatea inca de la varste mici.
Ca adult, uita sa manace pentru a asigura necesitatile nutritionale ale corpului ci manaca pentru satisfacerea poftei generata emotional.
2. O a doua greseala a parintilor este determinarea copilului sa manace tot, uneori chiar fortarea acestuia. Trebuie constientizat ca un copil are necesitati nutritionale diferite fata de un adult si un volum al stomacului diferit !
Daca doresti sa scriu mai multe articole despre educatia nutritionala sau ai intrebari imi poti scrie pe pagina de facebook de mai jos.
Alin Diaconu este antrenor personal box si fitness, teh.nutritionist, psiholog si sportiv de performanta
Autorul ”manualului de remodelare corporala - ghid practic(click)” si fondatorul Programului Armura Body Fitness -Program online de remodelare corporala
Multumesc tuturor celor care urmaresc pagina de Facebook
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu