Boala ascunsa din spatele biroului!


            Pentru cei mai multi dintre noi, serviciul reprezinta o a doua viata, locul unde ne petrecem mare parte din timp.  De asemenea, marea majoritate a oamenilor au un serviciu de birou. Suna foarte frumos, nu-i asa? Suna bine, suna usor, suna relaxant.

         O zi contine 24 ore. Cum ne organizam? Daca o luam invers, 8 ore ar trebui sa dormim. Ne raman 16 ore. Din aceste ore cel putin 8 ore lucram. Mai raman inca 8 ore. Se pierd in jur de 3 ore pe pregatirea si drumul munca-casa si invers.  Ar fi bine sa mai ramanem cu min. 5 ore pentru diverse activitati.

          Punctul pe i ar trebui sa fie pe cele 8 ore desfasuarate la serviciu, pe scaunul de birou.
Este o amagire sa consideram ca facem miscare pe jos pana la munca si se considera sport. Nu este de ajuns sa facem miscare in timpul saptamanii daca 8 ore pe zi stam pietrificati pe scaun.

     Poate fi cat de confortabil acesta, insa, in lipsa unei activitati fizice care sa contrabalanseze sezutul pe scaun pot aparea probleme serioase.
Omul modern îşi petrece trei sferturi din viaţă în poziţia stand. Medicii atenţionează însă: corpul este construit pentru mişcare. Iar sedentarismul ne imbolnaveste mai repede decat consideram.
„Din toate modificările de stil de viaţă, cea mai rea în lumea modernă este inactivitatea, este sedentarismul, fiindcă totul începe de aici. Spune prof. dr. Ioan Bruckner, medic primar cardiologie şi medicină internă.
Pana nu demult, cazurile de reumatism erau intalnite in generatiile bunicilor nostri. Ce se intampla azi? Din cauza lipsei de exercitiu fizic tot mai multi tineri sunt afectati de reumatism.
Muşchii se atrofiază mult mai devreme, iar persoane tot mai tinere sunt expuse unui risc mai mare de probleme cardiovasculare si de greutate.
La nivel cerebral avem de suferit in urma lipsei unei activitati sportive deoarece creierul nu primeşte destul oxigen. Astfel, celulele mor mai repede şi problemele cu memoria vor apărea mai devreme.
Inima va fi in schimb cea care va avea cel mai mult de suferit. Nu e de mirare că infarctul apare acum la vârste tinere.
„Faptul că nu facem activitate fizică înseamnă că metabolismul nostru scade. Dacă metabolismul nostru scade, creşte pur şi simplu sindromul sau boală de ateroscleroză, adică depunerea de colesterol pe vase, pe artere şi apoi al doilea efect creşte riscul cardiovascular, adică să facem infarcte, angină, stenoze de carotide, atacuri vasculare cerebrale.
Dacă te mişti rapid creşte puţin tensiunea, dar pe termen lung şi tensiunea medie scade, colesterolul scade. Glicemia scade. Tot ceea ce pune în risc vasele se corectează. Scopul este să te mişti rapid ca inima să fie pusă la o oarecare activitate, explică Oren Iancovici, medic specialist cardiolog.
In lipsa miscarii, „Creierul nu o să mai aibă la fel de mult sânge şi oxigen, plus că noi lucrăm într-un mediu foarte închis, ca nişte borcane, nu mai avem suficient oxigen şi atunci avem tendinţa să ne lăsăm pe spate, să ne scurgem pe scaun că să ne simţim iarăşi mai confortabil, pentru că ne doare spatele, ne doare gâtul, ne dor umerii”, spune Marian Haidu, kinetoterapeut.
Omul, prin costructia sa fizica este facut pentru miscare. Modernizarea si tehnologia din ziua de astazi a adus omul ca fiinta a naturii sa fie sedentara, sa fie lipsita de activitati ce angreneaza si antreneaza corpul sau. Acest lucru duce la urmari negative asupra sanatatii sale.
Salveaza-ti o ora pe zi pentru tine, pentru sanatatea ta, pentru corpul si psihicul tau.
Te va ajuta mai mult in ziua de maine!!!
Te provoc la un exercitiu simplu ! Ce este mai importan: banii sau sanatate ?Diferenta este ca sanatate nu o poti cumpara cu cele 8 ore dedicate jobului in schimbul unei sume de bani.
Cat timp dedici pentru jobul tau?
Munceste 8 ore pentru bani si pastreaza o ora pentru sanatate , o ora pentru tine !


Alin Diaconu este antrenor personal box si fitness, teh.nutritionist, psiholog
Autorul ”manualului de remodelare corporala - ghid practic(click)” si fondatorul Programului Armura Body Fitness -Program online de remodelare corporala  
Multumesc tuturor celor care urmaresc pagina de Facebook