Ce trebuie sa stii despre controlul greutatii pentru sanatate - Part 1


      Obezitatea reprezinta o problema majora de malnutritie neexplicata in cele mai multe cazuri.Apar multe speculatii, discutii, frustrari in jurul intrebarii: de ce si cum apare obezitatea, precum si ce se poate face in aceasta privinta.

Pentru persoanele obeze care au incercat cu onestitate orice mijloace cunoscute pentru a pierde in greutate avand ca rezultat doar esecul, frustrarea se poate transforma in disperare , implicit in renuntarea obiectivului si chiar depresie.

     La fel de de frustranta este si problema persoanelor cu greutate sub limita normala care gasesc ca este dificil sa creasca in greutate.

   O sa urmeze sa dedic acestui subiect o atentie desosbita si sa tratez in mai multe serii de articole problema greutatii in Romania, cauze, manifestari, afectiuni. alegeri recomandate si alegeri nerecomandate.

   Imi propun ca aceasta serie de articole , unica in Romania sa fie poate cel mai complex studiu cu sfaturi practice si informatii utile dupa Ghidul de slabire.
Consider ca Romania nu are o educatie nutritionala si in acest sens am decis sa impartasesc aceste cunostinte cu voi.


  Am ales sa fac acest lucru deoarece problema greutatii reprezinta o problema raspandita si in curs de dezvoltare ca in toate tarile dezvoltate.

   Atat greutatea peste limita normala , cat si greutatea sub limita normala provin din capital energetic neechilibrat.

   Persoana cu greutate peste limita normala a consumat energie provenita din alimentatia in exces si a depozitat surplusul in grasime corporala.Persoana cu greutate sub limita normala nu a mancat suficiente calorii si astfel a epuizat rezervele de grasime corporala , poate chiar si tesutul muscular.

 Energia in sine nu cantareste nimic si nu poate fi vazuta, dar cand ea exista sub forma legaturilor chimice sub forma de tesut adipos aspectul persoanei se modifica ca fiind mai voluminos, mai greoi si inestetic.


 

    Cantitatea  de grasime corporala pe care o puteti depune sau retrage din economiile dumneavoastra in orice zi depinde de echilibrul energetic individualal. Cantitatea pe care o consumati (energia asimilata in calorii) fata de cantitatea de energie pe care o foslositi (caloriile arse) stabileste balanta greutatii dvs zilnic.

   Vestea buna este ca puteti reduce rezervele de grasime avand un deficit caloric in alimentatie concomitent cu o activitate mai intensa sau un mod de a solicita muschii in mod constant cu miscari specifice. In acest sens recomand elevilor sa detina o fisa nutritionala , un plan de antrenament adaptat  cerintelor sale si mai ales un plan de alimentatie personalizat obiectivului sau.
Pe intreaga perioada beneficiaza de monitorizare , consiliere online si evaluare periodica pentru eficienta.


Alin Diaconu este antrenor personal box si fitness, teh.nutritionist, psiholog
Autorul ”manualului de remodelare corporala - ghid practic(click)” si fondatorul Programului Armura Body Fitness -Program online de remodelare corporala  
Multumesc tuturor celor care urmaresc pagina de Facebook