Cum obtii un plan alimentar personalizat ?- Teh. Nutritionist

    Totul este chimie. Incepand de la alegerea alimentelor , procesarea lor , digestie , absortia nutrientilor .. totul este chimie alimentara.
Indiferent de obiectivul tau corpul foloseste acelasi sistem de generare a energiei din alimente astfel este necesar sa cunoastem care este necesarul nostru caloric in ceea ce priveste indeplinirea obiectivului.Un buget caloric prea mare atrage dupa sine depunere de tesut adipos iar un buget caloric restictionat deregleaza metabolismul si tot sistemul hormonal si nervos, secretia cortizolului (hormon al stresului) ce se opune procesului de a slabi.Astfel pentru fiecare persoana se efectueaza un plan personalizat de catre o persoana ce detine cunostinte in domeniu.


”Nutriționiștii dieteticieni înregistrați sunt profesioniști din domeniul sănătății calificați pentru furnizarea sfaturilor dietetice sigure, bazate pe dovezi, care includ analiza a ceea ce se mănâncă, analiza detaliată a sănătății nutriționale, precum și un plan de tratament nutrițional personalizat.Dieteticienii înregistrați sunt profesioniști antrenați din domeniul sănătății care furnizează, de asemenea, sfaturi dietetice cu privire la rolul nutriției în bolile cronice, inclusiv posibila prevenție sau remediere prin adresarea carențelor nutriționale înaintea recurgerii la medicamente.
O dietă inadecvată poate avea un impact dăunător asupra sănătății, provocând boli carențiale precum orbirea, anemia,condiții care pun sănătatea în pericol precum obezitatea și sindromul metabolic, la fel și boli cronice comune precum boli cardiovasculare, diabet, și osteoporoză.”-(sursa wikipedia)

   Anamneza este primul pas catre obtinerea unui plan personalizat de nutritie. In cadrul Anamnezei se intocmeste o fisa a clientului cu date personale (varsta, sex, obiectiv ,stil de viata ) in vederea cunoasterii si imbunatatirea aspectelor nutritionale.

Planul de alimentatie presupune o configurare personalizata a meniului in functe de cerintele nutritionale specifice fiecarei persoane si obiectivului ales.Astfel se intocmeste in baza anamnezei o abordare a dietei tinadu-se cont de :
Obiectiv si nivel de activitate
Preferinte alimentare
Totalul caloriilor si partajarea acestora in Carbohidrati , Grasimi si Proteine
Asigurarea necesarului de fibre si antioxidanti
Asigurarea de vitamine si enzime 
Combinarea si prepararea alimentelor pentru o digestie optima
.....si nu in ultimul rand nutritionistul trebuie sa tina cont de bugetul clientului pe care il poate investii in alimente incat dieta sa fie permisiva si eficienta.

In abordarea catre un plan alimentar personalizat se efectueaza faza 1 - Faza de adaptare la prepararea si consumarea anumitor alimente fara restrictii sereve (in cazul in care clientii mei doresc pierderea tesutului adipos adesea slabesc in acesta faza doar pentru ca isi schimba stilul de viata si aleg alimente recomandate)
Alin Diaconu este antrenor, psiholog si tehnician nutritionist.
 Pentru a beneficia de anamneza gratuita e necesar sa dai un simplu share apoi sa imi scrii pe pagina oficiala  Alin.Diaconu-Personal Trainer