CE SE INTAMPLA IN CORPUL TAU ATUNCI CAND FACI MISCARE?




Sa facem miscare este esential, este extrem de important nu doar pentru sanatatea ta fizica cat si pentru cea psihica. Practicarea unui sport organizat, intr-o forma consecventa te va ajuta intotdeauna sa fii in forma.
Daca ai crezut pana acum ca sportul este bun doar pentru ”obsedatii de frumusete”, iata niste motive pentru care ar trebui sa-ti schimbi parerea radical.
Unul dintre cele mai importante efecte ale sportului asupra organismului tau este normalizarea nivelurilor de glucoza, insulina si leptina, optimizand functiile receptorilor pentru insulina si leptina. Acesta este un factor major ce contribuie la starea ta generala de sanatate si la prevenirea bolilor cronice. Pe viitor voi scrie articole pentru fiecare in parte.
                                                                                      
ACTIVITATI FIZICE        

Un articol publicat pe huffingtonpost.com evidentiaza un numar de efecte biologice ale miscarii fizice regulate asupra corpului tau, de la crestetul capului pana la degetele picioarelor. Aceste schimbari pot aparea in:

1. Muschi- muschii tai folosesc glucoza si ATP pentru a se contracta si a face posibila miscarea.   
            Pentru a crea mai mult ATP, corpul tau are nevoie de mai mult oxigen, astfel creste ritmul respiratiei, iar inima ta incepe sa pompeze oxigen inspre directia muschilor. Fara oxigen suficient, in muschi se va forma acid lactic. Rupturile mici din muschii tai (care se formeaza atunci cand faci sport) vor cauza o serie de efecte, cel mai vizibil fiind cresterea volumului muschilor.

2. Plamani– atunci cand muschii tai cer mai mult oxigen (chiar si de 15 ori mai mult oxigen in comparatie cu starea relaxata)- ritmul respirator creste. In momentul in care muschii ce inconjoara plamanii nu pot sa se contracte mai repede de atat, ai ajuns in starea denimita VO2 Max- capacitatea maxima de absorbtie a oxigenului. Cu cat se mareste pragul VO2 Max, cu atat esti intr-o forma fizica mai buna.

  Inima– ritmul batailor cardiace creste in momentul in care executi antrenamente, pentru a putea mari cantitatea de sange oxigenat trimisa spre muschii tai. Cu cat esti intr-o forma fizica mai buna, cu atat inima ta va executa acest proces mai eficient, permitandu-ti sa maresti durata antrenamentelor. Ca si efect secundar, eficientizarea acestui proces micsoreaza ritmul cardiac in repaus.

4. Creier– cresterea cantitatii de sange transportate va fi benefica si pentru creierul tau, permitandu
aproape imediat sa functioneze mai bine. 
Astfel, vei fi capabil sa te concentrezi mai bine dupa un antrenament. In plus, activitatea fizica regulata va duce la formarea de celule cerebrale noi. In hippocampus, acele noi celule vor contribui la imbunatatirea memoriei si a procesului de invatare.

Atunci cand faci sport in mod regulat, creierul tau se adapteaza acestor valuri de sange frecvente activand si dezactivand anumite gene. Multe dintre aceste schimbari imbunatatesc functia cerebrala si te protejeaza impotriva bolilor precum Alzeihmer-ul, Parkinson’s, a atacurilor cerebrale, dar si de declinul cauzat de imbatranire.

In timpul antrenamentelor este declansat un numar mare de neurotransmitatori, cum ar fi Endorfinele, Serotonina, Dopamina, Glutamatul si GABA. Unele dintre acestea sunt binecunoscute pentru efectele asupra starii de spirit. Antrenamentele fizice regulate sunt demonstrate a fi utile in prevenirea si tratarea depresiei.

5. Articulatii si oase– activitatea fizica poate sa plaseze greutati de pana la 6 ori mai mari pe articulatii si oase. Masa osoasa atinge un maxim la maturitate dupa care incepe sa intre in declin incet, dar sigur. Sportul te poate ajuta sa mentii o masa osoasa sanatoasa pe masura ce imbatranesti. S-a demonstrat ca antrenamentele de forta ajuta la prevenirea osteoporozei.

6. Un alt organ influentat de sport este rinichiul. Odata cu cresterea efortului se accelereaza ritmul cu care rinichii filtreaza sangele. Dupa un efort sustinut in urma unui antrenament intens rinichii filtreaza un nivel mai mare de proteine in urina si asigura o mai buna absorbtie a apei la nivel celular.
7. Si glanda suprarenala se mobilizeaza. Aceasta elimina o cantitate mai mare de cortizol si adrenalina. Cortizolul ajuta corpul sa transforme combustibilul inmagazinat in energie, in timp ce adrenalina contribuie la accelerarea batailor inimii si implicit la o mai buna circulatie a sangelui.

Avantajele sportului? Nenumarate
Dezavantajele sportului? Niciunul
Haide la sala!!!
Corpul sufera in cazul unui program dezordonat!
Acorda-i atentie si creaza-ti un program regulat si bine pus la punct pentru miscare!
Impreuna putem face corpul tau sa se simta bine!!!
Alin Diaconu- Antrenor Personal, Pshiholog si Nutritionist: 0727379986.