Parintii sunt vinovati si tu nu stii asta



     Parintii joaca un rol funamental in dezvoltarea unui copil. Fiecare om vine cu un bagaj emotional , o serie de asocieri, de comportamente, obiceiuri si valori.
    In acest articol o sa stabilim de ce parintii tai sunt vinovati si la rândul tau si tu.
Sănătatea este un aspect important si fiecare părinte isi doreste un copil sănătos desi, indirect, conduce la efectul invers.
   Copiii sunt scutiti de la orele de sport fără a fi constienti ca ii priveaza de sănătate, de libertate, de miscare , de o functionabilitate a corpului si in final, de o stare naturala, dinamica a unui corp sanatos.
Ca antrenor vad copii in imposibilitatea de a efectua corect niste exercitii simple. Nu pot sa se dea peste cap sau sa mentina echilibrul pe un picior. Adolescenti ce nu pot face 20 de flotari, nu pot face genuflexiuni corect... Toti acesti copii ajung adulti cu diferite grade de inadaptabilitate. Este abia primul pas...


   Parintii sunt vinovati si pentru micul dejun cu cereale pline de zahar, de iaurtul cu"fructe", fara fructe, însă plini de coloranti, potentiatori de aroma si aditivi alimentari.
Cu cat am aprofundat nutritia mai mult mi-am dat seama de raul inconstient care îl oferim copiilor nostri.
     Traim intr-o societate in viteza in care i se ofera copilului bani de buzunar pentru a merge la fast food (deoarece parintii nu mai au timp sa faca o placinta traditionala cu mere), sarbatorirea copilului se face la  McDonalds pentru ca la randul sau si copilul tau a fost invitat de un alt coleg acolo. Astfel, desi initial mai putin atrasi de mancare (poate mai mult de dulciuri) copilul tau asociaza acel loc cu sarbatorirea zilei lui de nastere, cu multe cadouri si modul de a se simti in centrul atentiei. Copilul tau asociaza starea de distractie si de confort stand acolo si mancand alimente nesanatoase pline de grasimi.




   Parintele o sa spuna ”doar o data” insa copilul o sa vada reclame care o sa ii trezeasca interesul pentru o jucarie ... astfel el este manipulat si in cele din urma si tu. Traim intr-o industrie a alimentului gustos si uitam sa ne gandim la valoarea nutritiva . Mancam pentru ca ne place , asta e cert ... insa astfel nu afisam resposabilitatea fata de copii.

O gama diversificata de afectiuni, tulburari alimentare si boli sunt provocate de alimentatia defectuoasa, de carentele nutritive si dezechilibrele nutritionale: Ii oferi copilului tau produse in care sunt E-uri care sunt declarate cu risc de cancer (pentru cei care solicita pe facebook le pot oferi lista pentru a invata sa se feresca ). Inca de la varste mici li se ofera produse cu o stuctura chimica la care copilul nu a dezvoltat anticorpi, corpul sau nu este pregatit sa absoarba acele substante.

Parintii sunt vinovati de orice obicei alimentar si sa nu uitam ca o metoda de a educa copilul este prin propriul exemplu. Oare o sa manaci cartofi prajiti si copilului tau nu o sa ii dai .. sau probabil o sa ii dai putin ... doar sa guste .... ori o sa manaci pe ascuns .

   Sa fim seriosi, este vorba de o educatie alimentara care nu a fost oferita parintilor nostri si nici ei la randul sau nu o pot oferii pentru ca nu s-au documentat in acest caz si sunt pur si simplu victime ale unui sistem bazat pe cerinta- oferta- profit. Ceea ce este si mai dur este ca in urma acestor probleme alimentare, copiii pot suferi probleme nutritionale cu raspuns pe termen scurt (indigestii) sau pe termen lung (obezitate, ostoporoza, arteroscleroza).

    In final vreau totusi sa apreciez parintii care isi induma copiii catre sport , catre un stil de viata sanatos. Copilul are nevoie de joc pentru a se intregra in societate, pentru a invata valori, reguli de joc, pentru a invata sa piarda cu demitate si sa castige cu modestie. Sub pretextul ca nu au timp dupa program sa iasa sa faca sport alaturi de copil, adultii prefera sa se intinda in canapea si sa manance ceva. Din acest motiv parintii sunt vinovati ... pentru ca prin deciziile lor influenteaza viata copiilor.

Acum nu mai este vorba de constientizare pentru ca acest articol este tocmai un semnal de alarma.. acum a ramas doar o situatie de decizie.

Antrenor, Psiholog si Nutritionist - Alin Diaconu 
    In acest articol o sa stabilim de ce parintii tai sunt vinovati si la rândul tau si tu.
Sănătatea este un aspect important si fiecare părinte isi doreste un copil sănătos, desi indirect conduce la efectul invers.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu