PERCEPTIA
SOCIALA ASUPRA IMAGINII DE SINE
Perceptia sociala reprezinta ceea ce ceilalti
gandesc despre modul cum aratam, cum ne comportam, cine suntem si cum suntem,
iar aceste pareri au roluri in proria noastra evaluare.
- sub aspect estetic.
- pentru evaluare globala
(pozitia sociala)
- pentru evaluarea capacitatiilor
si performantelor.
- In functie de influenta pe care o resimt oamenii din partea celorlalti, s-au identificat anumite tipuri personale:
b.) TIPUL AMICAL
c.) TIPUL SOCIAL
- Indiferent de ipostaza sub care se manifesta, individul se exteriorizeaza in societate esential prin actiune, prin activitate si, ca factor activ conlucreaza la finalitatea sociala, realizandu-si dupa cum am vazut, si propria finalitate.
. ROLUL si STATUSUL SOCIAL
- Actiunea si activitatea sugereaza notiunile de ROL si STATUS SOCIAL.
- Rolurile se definesc in legatura cu diverse tipuri de activitate pe care subiectul le desfasoara in cadrul sistemul social - reprezinta ansamblul comportamentelor pe care ceilalti le asteapta in mod legitim de la o persoana cu un anumit statut.
- Statusurile definesc pozitia pe care o are subiectul in sistemul relatiilor sociale.-reprezinta asamblul comportamentelor pe care o persoana le poate astepta in mod legitim de la ceilalti.
- Rolurile presupun un anume tip de atitudini, conduite, valori si comportamente descrise de societate, oricarei persoane si tuturor persoanelor care ocupa un anumit statut social.
- In indeplinirea rolului individul creeaza un echilibru intre ceea ce doreste si ceea ce este posibil sa faca.
- Sistemul social consta intr-un angrenaj de roluri sociale iar individul la randul sau se integreaza in societate prin rolurile sale sociale. Fiecare individ trebuie sa-si asume mai multe roluri in functie de varsta, sex, compania in care se afla, etc.
- Rolurile pot genera conflicte psihice cand sunt in contradictie, si de aceea este necesara concordanta intre aptitudinile, motivatiile, capacitatile noastre si rolurile jucate - conflicte de roluri - conflicte infrarol.
- Un rol aparte este cel de lider (asimilat si cu cel de organizator) cel care conduce grupul din care face parte si poate fi - emergent (cand isi atribuie singur acest rol si se face acceptat de grup) - desemnat (ii este atribuit rolul).
- Animatorul S.P.T., mai ales cel care organizeaza activitati de timp liber pentru grupuri mai mari sau mai mici, probeaza in plan social un rol de lider cu multe responsabilitati legate de siguranta, confort, buna dispozitie a participantilor si eficienta activitatilor desfasurate. Acesta presupune o pregatire polivalenta d.p.v. al cunostiintelor specifice teoretice si practice, un stil de organizare adaptat perfect situatiei ca si o serie de calitati individuale independente :
- profesionalism ( competenta,
responsabilitate, atitudine echilibrata )
-
adaptabilitate ( spirit de observatie, receptivitate,disponibilitate
-aptitudini
organizative (rabdare, coerenta, capacitate de comunicare superioara,
discernamant ) etc.
- Stilul de conducere al unui lider poate fi: - autocrat (totalitar) si democrat.
- Suma tuturor caracteristicilor personale asupra carora observatorii sociali sunt de acord se numeste REPUTATIE, si poate fi pozitiva sau negativa.
- In cadrul grupurilor sociale se nasc norme comportamentale acceptate de toti membrii si au loc interactiuni specifice - relatii de grup cu manifestari diverse - ce presupun generarea anumitor fenomene si stari : EGOISM, ALTRUISM, COOPERARE, CONFLICT, EMOTIE, etc.
- Alin Diaconu :psiholog & antrenor