Plansul - mecanism de comunicare nonverbala sau descarcare emotionala?

 Incepand inca din primele minute ale vietii facem acelasi lucru ca si mai tarziu,fie ca suntem fericiti ori suntem martorii unui eveniment neplacut oamenii plang.Plansul este o reactie normala ,o descarcare emotionala ce aduce linistea psihica si relaxarea fizica.


Copii plang inca din primele minute,reactie  importanta pentru a umple plamanii cu aer si a evita sufocarea.Din acest moment plansul devine primul mod de comunicare pe care bebelusul il adopta.Nou-nascutul plange din diverse motive fie ca exista nevoia de hrana,schimbare a scutecului,prea frig, sau prea cald sau simpla dorinta de a fi tinut in brate si a fi leganat.Bazat pe mecanismul plang-"atrag atentia, si cineva cu o fata zambitoare o sa apara"copilul dezvolta acest plans in functie de dorintele sale.
    In adolescenta si la pubertate psihicul si sistemul emotional sufera modificari.in acesta perioada momentele in care plangem sunt mai rare astfel putem clasifica:
       Plansul ca forma de evitare a furiei – starea generala este de nemultumire fata de celalalt sau ceilalti. Plansul devine atunci o forma de intoarcere spre propria persoana si de inversare a sensului – in locul criticii furioase este una care scuza, care motiveaza dar care ramane o critica permanenta si prudenta.
-Plansul ca manifestare narcisica – astfel reusesti sa te vezi pe tine si doar pe tine in lume. Ceilalti sunt negati pentru ca intra in acest plans ca o forma de manifestare a lumii tale proprii si nu ca fiinte reale care au sentimente, trairi, dorinte, etc.
-Plansul ca modalitate de dependenta – in acest fel reusesti sa ceri atentia, iubirea, protectia celuilalt. Plansul devine o cerere prin care te raportezi la ceilalti intr-un mod de inferioritate cerand protectia tatalui si iubirea mamei.
-Plansul ca rezistenta – daca nu te-ai plange probabil ca ai vorbi despre altceva, ai viza alte lucruri pe care le simti mai dificile. Este mai usor sa spui ca un lucru este greu decat sa spui dificultatea cu care te confrunti si care este caracteristica realitatatii
        Oamenii plang frecvent insa cele mai multe motive sunt gandite afectiv 


  Putina medicina....oftalmologica



 " Aparatul lacrimal reprezinta totalitate a organelor care secreta si excreta lacrimile si pelicula lacrimala lacrimile.
- Aparatul lacrimal secretoriu cuprinde glanda lacrimala, care este situata in spatele marginii superioare a orbitei, la unghiul extern, si asigura secretia lacrimala reflexa (lacrimi).
- Aparatul excretor cuprinde punctele lacrimale, mici orificii situate pe marginea libera a pleoapelor, la extremitatea interna a acestora; canaliculele lacrimale care urmeaza acestora se indreapta spre interior, catre sacul lacrimal, situat intre unghiul intern al ochiului si peretele nazal, este legat de cavitatea nazala prin canalul lacrimonazal.


Functionare - Lacrimile protejeaza corneea aducandu-i elementele indispensabile hranirii sale si eliminarii corpilor straini. Lubrifiind corneea, lacrimile impiedica ulcerarea ei. Clipirea din ochi, care etaleaza pelicula (filmul) lacrimala pe ochi, intretine, de asemenea, lubrifierea conjunctivelor.


Patologie - Aparatul lacrimal se altereaza cu varsta, iar secretia de lacrimi se micsoreaza. Unele medicamente atropinice (mai ales benzodiozepinele), o hipertiroidie sau o conectivita sunt, de asemenea, capabile sa sece secretia lacrimala. O diminuare a excretiei de lacrimi se mai poate manifesta in cazul unei boli autoimune (sindromul Goujerot-Sjogren), in cazul eversiunii (intoarcerii) punctului lacrimal prin anomalia pozitiei pleoapei inferioare sau din cauza unui obstacol pe calea lacrimala, de origine congenitala (imperforatia canalului lacrimonazal), traumatica (ingustare cicatriceala, arsura), tumorala sau inflamatorie (dacriocistita)". conform sfatulmedicului.ro
           La maturitate persoanele se impart in 2 categorii:cei care plang foarte usor cu un sistem emotional sensibil(pot plange la o meodie , o amintire, filme sau momente emotionate) sau oameni cu caracter puternic ,din fata evenimentelor sensibile fiind fortificati emotional.Daca avantajul acestoroameni ce se lasa greu impresionati sa verse lacrimi il constituie acesta "imunitate emotionala" , dezavantajul acestora este prezent intr-un grad mai accentuat si dispus la depresie, stari de melancolie sau refugiu, izolare si interiorizare a gandurilor, avand efect negativ. 



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu