Biochimia reprezinta stiinta care studiaza rectiile chimice din creierul si corpul nostru si a orcarui organism viu.M-am gandit sa prezentam anumite aspecte ce sunt declansate in interiorul creierului si corpului uman provocate de psihic in stari de furie ,anxietate sau pur si simplu declanseaza agitatie.
Gandurile tale, care iau nastere in zona cortexului cerebral, activeaza un numar de celule nervoase in coborarea lor neurala catre zona din centrul creierului (sistemul limbic-sediul emotiilor).
Aceste a trimit apoi un mesaj glandelor suprarenale din apropierea rinichilor tai,care accelereaza la randul lor activitatea multor altor organe, ce elibereaza un anumit numar de substante chimice in fluxul sanguin.
Aceste substante chimice inunda organismul in drumul lor catre glanda pituitara , situata la nivelul cereblar,imediat in apropierea hipotalamus,care la randul ei elibereaza mai multe substante ale stresului,provenite din glanda suprarenala.
Actiunea tuturor hormonilor combinata cu eliberarea de substante chimice ,determina organismulsa functioneze mai rapid (in ritm alert),in special in momentele de teama sau furie ;insa chiar si in cazul anxietatii se desfasoara acest proces.Nu e de mirare ca organismul se consuma atat de mult in momentul in care traim o stare de nervozitate sau frica.
Sa facem o scurta incursiune pentru a vedea exact ce anume se intampla ,astfel incat sa provoace acele semnale exterioarece ce ne tradeaza disconfortul:
Stomacul nu face fata prea bine substantelor chimice ale stresului .El produce acid clorhidric pentru a putea digera mancarea ,insa in aceasta stuatie nu exista procesul natural de digestie,ci o autodeclansare.Stresul face ca acidul sa se raspandeasca ,transmitandu-ti acea senzatie suparatoare, de agitatie.
Muschii se contracta ,iar in anumite situatii apasatoare ,coordonarea musculaturii cedeaza complet -practic incepi sa tremuri.
Plamanii se contracta iar respiratia devine neregulata iar inima incepe sa bata in ritm accelerat crescand astfel pulsul si tensiunea arteriala.
Nivelul de saliva scade si ti se usuca gura si gatlejul.Glandele sudoripale sunt stimulate si ele ,incercand sa mentina temperatura normala a sangelui ,in ciuda circulatiei sangvine .Ti se pot umezii mainile si mai intens la nivelul fruntii si subrat.Stresul face sa creasca fluxul sanguin catre testuri ,ceea ce se poate manifesta printr-o imbujorare sau o iritatie rosie(evidenta mai ales cand esti rusinat)
Aceste modificari ce apar la nivelul organismului uman ne pot ajuta in identificarea starii celuilant .
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu