Managementul stresului- cauze,efecte si combaterea stresului

    Stresul este o reactie de adaptare in interactiunea cu mediul si conditiile ce le ofera acestea dezvoltand starea negativa de disconfort psihic, constrangere,irascibilitate,tristete sau agresivitate.Stresul functioneaza ca si semnal de diferentiere intre imaginea si conditia dorita de noi sau anticipata si realitate,cand situatia este in defavoarea dorintei noastre.In fiecare zi suntem pusi in fata multor probleme , situatii, alegeri carora incercam sa ne conformam si sa le depasim cu o gandire rationala.
     Conform proverbului "Important e nu ceea ce ti se intampla ci felul in care reactionezi" , fiecare gaseste modelul cel mai usor si natural in  rezolvarea sau detasarea fata de stres.Factorii ce duc la adaptalitatea mai usoara la stres sunt :dezvoltarea relatiilor sanatoase cu cei din jur(Vezi articol?"Cum sa ai o relatie sanatoasa(link ); atitudine armonioasa si echilibrata si o alimentatie sanatoasa.O astfel de persoana educata intr-un mediu familiar fara conflicte are mai multe sanse de a depasi situatiile tensionate si prezinta sanse mai mici in a dezvolta o boala ca reactie la stres.Tinem cont ca stresul este cel mai important si cel mai puternic factor al determinarii celor mai multe boli.Pentru a se instala starea de disconfort exista un factor stresor extern si activarea resurselor interne (perceptia , prelucrarea informatiei, atitudinea fata de modificare,disponibilitatea la schimbare,reactia )
           Stresul si efectele sale
   Distresul sau popular stresul negativ declanseaza sindromul general de adaptare;acesta este segmentat in 3 faze-de alarma, de rezistenta, de epuizare.
   Prima faza ,cea DE ALARMA numita si "de soc"are ca rezultat senzatia " lupta sau fugi".Aceasta stare de soc se manifesta prin modificarea pulsului si implicit si a batailor inimii,cresterea tensiunii arteriale(hipertensiune).Distresul are efect si asupra organismului prin eliberarea hormonilor de stres(noradrenalina si adrenalina).
   Etapa de rezistenta in care se afla psihicul este prima faza de adaptabilitate ramand la stadiul DE ALERTA, cautandu-se o modalitate de aplanare sau eliminare a agentului stresor.In aceasta etapa putem generaliza 
>Stresul cotidian
> Sentiment constant de urgenta, graba; lipsa timpului pentru relaxare 
> Tensiune in toate relatiile, rezultand certuri, neintelegeri, jigniri etc.
> Mania “evadarii” (in camera personala, masina, parc etc.)
> Senzatia ca timpul curge prea repede, copii cresc prea rapid etc.
> Dorinta constanta de a avea o viata mai simpla si mai linistita;
> discutii permanente cu cei din jur despre vremurile mai bune (care au trecut sau care vor veni)
> Prea putin timp dedicat propriei persoane sau cuplului 
> Sentiment de vinovatie determinat de ideea ca nu ati reusit sa faceti tot ce ati fi putut pentru cei dragi din jurul vostru..
In situatia in care agentul stresor continua sa ramana "in picioare" si nu se gaseste nici o forma de modificare, aplanare si eliminare lui, se instaureaza stadiul DE EPUIZARE.In aceasta ultima forma de efect al stresului consecintele nu intarzaie sa apara deoarece mecanismul de adaptabilitate a fost minimalizat. Astfel observam boli psihosomatice, boli de inima,boli digestive()ulcer gastric si duodenal,depresie,anxietatea,diabetul zaharat,dereglarea masei corporale,caderea parului de pe scalp,matreata,,ticuri(precum rosul unghiilor)insomnia , precum si alte efecte negative.
            Cauzele stresului
           Stresul poate aparea ca urmare a urmatoarelor situatii: 
1. Experiente traumatizante (razboaie, accidente, violuri, cutremure, uragane, inundatii etc) 
2. Evenimente stresante (experientele negative cum ar fi moartea unei persoane apropiate, problemele sexuale, necazurile zilnice, zgomotul, lipsa spatiului vital si/sau a spatiului personal, dar si experientele favorabile, ca de exemplu promovarea pe un post mai bun si mai bine platit) 
3. Conflictele intrapersonale (conflicte de tipul evitare-evitare, atractie-atractie, atractie-evitare, dubla atractie-evitare) 
4. Graba (multe persoane devin stresate atunci cand trebuie sa lucreze in urgenta sau cu termene limita) 
5. Nesiguranta 
6. Lipsa de control asupra evenimentelor (inhibitia actiunii) 
7. Competitia exacerbata 
8. Ambitia dupa putere 
9. Dorinta de aduna cat mai multe bunuri materiale 
10. Culpabilizarea (parintii care se simt vinovati pentru handicapul copilului lor; copiii care se simt vinovati pentru divortul parintilor, supravietuitorii unor tragedii sau accidente care se simt vinovati de moartea celorlalti, sotul care se simte vinovat pentru ca isi inseala sotia etc) 
11. Perfectionismul (pentru multe persoane greselile sunt o sursa de regret si stres, spre deosebire de altele care vad in fiecare greseala o ocazie de a progresa
            Combaterea stresului
  Multe metode de distractie sau de relaxare sunt indicate de psihoterapeuti ,maseuri sau alte persoane insa putini iau in calcul tensiunea emotionala care odata instalata se inlatura mai greu.In prima etapa cand observam factorul stresor este bine sa il identificam si sa observam influenta care o aduce.in cea de-a doua etapa se urmareste evitarea,confruntarea (rezolvarea situatiei) sau adaptarea la noile conditii.Orice forma de respingere, negare, contradictie au o stare negativa ce duce la disconfort psihic, astfel este de preferat acceptarea si adaptarea.Cunoastem faptul ca prin actiunea factorului stresor dispozitia noastra se modifica ,pulsul si respiratia deoarece muschiul diafragma se contracta si nu mai permite destinderea totala a cutiei toracice.Putem controla aceasta stare doar prin simpla respiratie profunda(inspiratie-expiratie).
 O alta metoda bazata pe tehnica lui Gary Craig & John Diepold numita Tehnica Libertatii Emotionale permite sa testati intr-o maniera imediata si usoara beneficiile pe care le aduce masarea catorva din punctele meridianelor majore din acupunctura.
Urmeaza pasii care trebuie urmati:
   1. masati usor cu degetul punctul de pe frunte unde incepe spranceana. Realizati un inspir si un expir profund.
   2. masati usor cu degetul punctul de pe frunte unde se termina spranceana. Realizati un inspir si un expir profund.
   3. masati usor cu degetul punctul de pe fata aflat sub ochi in dreptul pupilei (atunci cand ochiul priveste drept). Realizati un inspir si un expir profund.
   4. masati usor cu degetul punctul de pe fata aflat sub nas, deasupra mijlocului buzei superioare. Realizati un inspir si un  expir profund.
   5. masati usor cu degetul punctul de pe fata aflat sub mijlocului buzei inferioare. Realizati un inspir si un expir profund.
   6. masati usor cu degetul punctul de pe fata aflat in mijlocul fruntii (atat pe inaltime, cat si pe latime). Realizati un inspir si un expir profund.

Evaluati pe o scara de la 0 la 10 intensitatea subiectiva a starii emotionale inainte de a incepe si la sfarsit.

             In astfel de situatii ne vedem  nevoiti sa ne adaptam socitatii, sarcinilor si evenimentelor deoarece traim intr-o societate moderna si in permanenta evolutie.
        
  Clement Stone scrie ca „intre oameni nu exista mari diferente, dar tocmai aceste mici diferente ii fac atat de diferiti. Micile diferente constau in comportament. Marile diferente constau in felul de a fi, pozitiv sau negativ.” Cand schimbarea mediului nu este posibila, schimba atitudinea personala fata de agentii stresori si evenimentele stresante.
   


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu