Cum imi infrang teama ?


In aceasta dimineata am fost abordat de un tanar pe internet.Acesta practica kickboxing si am avut o scurta discutie despre imbunatatirea conditiei fizice iar cand consideram ca discutia se indreapta spre final (dupa ce ii raspunsesem tuturor intrebarilor legate de sport) ma intreaba "ce sa fac sa nu cad in depresie..pt ca am fost prost si nu am facut sportul asta mai devreme...acum ma simt nasol rau"

Raspunsul meu a fost :
actiunile din prezent decid rezultatele din viitor
 prima competitie este "tu cu tine insuti"
 infrange-ti teama , convingerile negative precum eu nu pot , eu nu stiu , ect
 castiga lupta interioara ca sa poti castiga lupta propiu zisa cu un adversar.
stabileste obiective mici, simple de realizat, dar multe > acestea vor creste increderea in sine si te vor ajuta in dezvoltarea unui obiectiv principal.

In cele din urma am primit acesta intrebare ce mi-a starnit cu adevarat interesul.
"Cum imi infrang teama ?"
Teama e o reactie naturala, de conservare, pe care creierul o percepe in situatii limita sau primejdioase.Teama intervine ca o emotie  , intensa ca reactie a unui stimul 
 astfel prima faza este constientizarea emotiei ca apoi sa o poti controla (sunt persoane care spun ca nu le este teama )


” In timp ce stau in vestiar, cu  cinci minute inainte sa ies, eu mi-as rupe manusile, le trag atat de tare de parca as vrea sa imi ajunga la cot. Cand am iesit pare ca am incredere suprema dar defapt sunt speriat de moarte. Mi-e frica.Mi-e frica de tot. Mi-e frica de esec si ca voi pierde. Mi-e frica de umilinta. Cu cat ajung mai aproape de ring incepe sa imi creasca increderea. Cu cat ajung mai aproape, cu atat imi creste increderea si mai mult. .In toata perioada de antrenament mi-a fost frica de acest om pe care il voi intalni. Cred ca acest om poate sa ma bata. Am visat cum o sa ma bata. Mereu mi-a fost frica de el. Dar cu cat ma apropii mai mult de ring cu atat am mai multa incredere.
Cand am ajuns pe ring sunt un zeu.
Nimeni nu ma poate bate.
Ma plimb pe ring dar nu imi iau privirea de pe ochii adversarului. Apoi pentru o clipa isi pleaca privirea si BUM am gasit o gaura in armura lui. Stiu ca il am. Apoi vine in centrul ringului si se uita la mine urat ca si cand nu ii este frica. Dar eu stiu, acea zecime de secunda cand si-a plecat privirea m-a facut sa ii fiu superior.
Ne luptam din greu primele doua sau trei runde dar stiu ca i-am distrus spiritul.
In timpul luptei sunt extrem de increzator in fortele mele.  Imi oblig adversarul sa rateze lovituri si contraatac fulgerator.
Il lovesc la corp, il lovesc foarte tare. Il lovesc, il lovesc si stiu ca va primi in plin fiecare lovitura. Cade jos, nu se mai ridica. Knockout. Sunt victorios. Mike Tyson, cel mai mare luptator ce a trait vreodata. ”
Acesta este un citat din filmul documentar Tyson 2009 in care Mike Tyson printr-o serie de interviuri si inregistrari vechi arata o cu totul alta fata a lui decat e lumea obisnuita.

Mesaj de autosugestie ?

Adesea am auzit spunandu-se " NU imi este FRICA " iar acest mesaj poate fii o falsa impresie , o mascare a trairilor adevarate sau mai grav un mesaj de autosugestie.

In situatia in care functioneaza ca mesaj de autosugestie creierul percepe NU - ca valoare negativa si FRICA asociata astfel de cele mai multe ori cu experiente neplacute , chiar traumatizante

Asadar , pasul 1 -Identificarea si consientizarea emotiilor
                pasul 2 - Aceptarea si manipularea emotiei

Iti este teama pentru ca tu permiti asta(exista o reprezentare imaginara a unui cadru nefericit care ne face sa actionam cu prudenta sau deloc)
In multe cazuri teama este motivul unor esecuri in serie in viata unei persoane.Cate realizari am avea in viata daca nu ne-am teme(aici sunt cunoscute teama de esec si teama de respingere).

Odata ce ai indentificat cauza te poti adapta prin expunere repetata pana cand creierul face adaptarea la acel stimul de stres sau prin asociere sa creem un alt cadru conform NLP (programare neuro-lingvistica)

3 motive sa te apuci de kickboxing:
inveti cum sa descurajezi orice persoana care te ataca;
inveti cum sa eviti impactul cu puterea loviturii atacatorului si sa-l ataci in puncte sensibile, dezarmandu-l sau punandu-l in imposibilitate de a te ataca;

inveti cum sa te aperi si cum sa-ti concentrezi 100% din puterea corpului tau in fiecare miscare pe care o faci, in fiecare lovitura pe care o executi.


Am revenit in discutie dupa ce acesta a inteles ce poate face cu emotia sa in 2 pasi simpli .Desigur , suntem oameni unici , cu trairi , rationament si gandire unica.Probabil acesta este si motivul pentru care fiecare actionam diferit la aceiasi sursa de stres

In cele din urma am decis sa  ii spun povestea celor 3 alimente

Intr-o oala sunt puse la fiert un ou , un cartof curatat si boabe de cafea
 privim alimentele ca sicum ar fii oameni
 situatia e aceiasi , -apa clocotita peste 100 grade  timp de o ora / cum reactioneaza fiecare ? raspuns : Complet diferit
 cartoful cedeaza si se descompune sub forma de piuree
 cafeaua lasa aroma in apa ceea ce insemna armonizarea cu mediul
 oul se intareste , devine din plapand si moale un ou fiert tare
 Conform expresiei ce nu te omoara te face mai puternic
 Iata cum au reactionat aceste 3 elemente in fata aceleiasi conditii termice.

Astfel pot reactiona din punct de vedere emotional 3 persoane diferite in aceiasi proba sportiva sau asupra unei surse de stres din viata cotidiana.

Astfel se explica motivatia sa de a face acest sport...Probabil ai dedus si tu ca obiectivul sau era infrangerea temerilor si consolidarea increderii in sine.
Luptele de contact nu au doar o parte de tehnica si forta ci pun in oglinda capacitatea fizica si psihologica de a reveni dupa efort, dupa esec sau depasirea conditiei fizice si spargerea barierelor psihologice(ca in cazul de fata)

Antrenamentele de Kickbox isi vor lasa o amprenta permanenta asupra mentalitatii tale. Te vor ajuta sa sa-ti pastrezi starea de echilibru mental intr-o lupta fizica, forta contra forta, sau intr-o discutie publica, minte contra minte, intelect contra intelect.
O persoana puternica va fi in stare sa-si canalizeze mai bine efortul, iar o persoana slaba sau mai putin puternica va stii cum sa neutralizeze forta mai mare a adeversarului, folosind metodele de aparare. De asemenea vei ajunge la un grad mai inalt al increderii in tine, iti vei imbunatatii conditia fizica si circulatia sangvina, iti va creste agilitatea si rezistenta musculara.


Printe alte beneficii am putea enumera:
imbunatatirea conditiei fizice
tonifiere si slabire
arderea caloriilor avand un aport mare de miscari complexe cu propiul corp



Psiholog si instructor sportiv : Alin Diaconu :
diaconu_alin90@yahoo.com

Tipuri de kickbox:
kickbox-ul praticat pentru autoaparare;
kickbox-ul pentru mentinerea conditiei fizice – kickboxul cardio care nu implica contact fizic intre adversari, consta in antrenamente cardiovasculare cu beneficii vizibile pentru corp;
kickbox-ul ca sport full contact.