7 lucruri de stiut inainte de a merge la sala



   Intr-o industrie de remodelare corporala si fitness mereu apar inovatii dar si multe mituri. In acest articol, m-am decis sa ofer incepatorilor 7 idei de luat in seama atunci cand isi propun un obiectiv la sala.


1. Corpul este in continua transformare, zilnic mii de celule mor si se nasc.Asta inseamna ca evoluezi sau involuezi. Obiceiurile alimentare si rutina de antrenament pot influenta aceasta stare.

Pentru inceput este necesar sa ai rabdare deoarece orice proces metabolic sanatos este un proces lent si in prima faza ar fi mai important sa te concentrezi pe o alimentatie sanatoasa ca si stil de viata nu ca dieta! Asadar primul lucru este rabdarea.


2.Alimentatia joaca un rol important fie ca vorbim de un obiectiv de remodelare sau pur si simplu de sanatate. Corpul are nevoie de nutrienti, vitamine si minerale. Personal, le cer oamenilor cu care colaborez un set de analize inainte de a concepe un plan alimentar, astfel sunt constienti ca alimentatia lor a fost defectuasa si prezinta anumite carente nutritionale.

Asadar, aspectul nr. 2 este sa ai un stil de viata conceput pe alegeri sanatoase care hranesc corpul si nu hranesc pofta creierului!

3.Intr-un mod paradoxal oamenii vin intr-o sala de sport pentru a-si imbunatatii calitatile motrice, tonusul si pentru a fi mai sanatosi. Astfel, se duc la prima sedinta motivati sa incerce toate aparatele si stau 2-3 ore in sala desi este prima data cand se antreneaza. Trebuie mentionat ca trebuie sa existe un volum de munca relativ mic(chiar si 2-3 seturi/grupa) pot scoate muschiul din zona de confort incat sa iti genereze febra musculara.

   Astfel iti recomand sa dai un refresh corpului pana se adapteaza la un volum de munca considerabil. Pentru incepatori o alternativa buna este reprezentat de un antrenament full body. La primele sedinte fa antrenamente full body cu volum redus.
Daca doresti un plan de antrenament personal imi poti solicita in scris pe diaconu_alin90@yahoo.com sau poti participa in Proiectul International de Remodelare Corporala cu monitorizare 3 luni Online vezi detalii aici




4.O greseala des intalnita a incepatorilor motivati de rezultat este sa se epuizeze cu un volum de munca extenuant. Corpul tau care a fost obisnuit sa stea in canapea sufera un soc. Este ca si cum vrei sa pleci dupa loc cu viteza a 5-a.Este o linie fina intre un volum suficient si eficient si un volum epuizant sau ineficient. Corpul tau poate reactiona dur chiar si dupa 2-3 seturi per grupa.

    Un antrenament avansat poate ajunge si peste 220 de repetari fata de antrenamentul unui incepator unde sunt suficiente 30-60 repetari in functie de greutatea aleasa. Din acest motiv iti ofer tie un PLAN DE ADAPTARE la efort conform fortei tale din prezent. In acest sens  este necesar sa dai un e-mail pe diaconu_alin90@yahoo.com cu subiectul ”Vreau plan de adaptare”.


5. Venind vorba de ajustarea si alegerea greutatilor de executie in functie de fiecare aparat primul principiu este siguranta in executie. Nu trebuie niciodata aleasa o greutate care iti creaza dificultate fara a fi sub supravegherea unui antrenor atestat. SNC (Sistemul Nervos Central) este cel care decide reactia ta musculara si reactia ta la stres.

 Din acest motiv e importanta incalizrea atat din punct de vedere tehnic, fizic dar si o pregatire a mentalului, aspect neglijat de multi antrenori si sportivi.
Greutatea optima este cea care iti ofera incredere ca poti efectua setul fara a te epuiza doar daca nu vorbim de tehnici avansate de antrenament.

6. Fie ca vii la sala de 3, 4 zile pe saptamana ori zilnic este importat ca fiecare muschi sa fie stimulat cel putin o data pe saptamana. Este important ca fiecare grupa sa fie sitmulata incat sa iti dezvolti un corp estetic.

  Daca ai o grupa defavorizata merita sa pui accentul, insa ca incepator e absolut necesar sa stabilesti o rutina precisa de antrenament. Din acest motiv le configurez elevilor mei un plan personalizat de antrenament. Asadar.. nu trebuie doar sa te antrenezi ci sa te antrenezi inteligent.

7. Am lasat acest aspect ultimul desi ar fi  meritat sa fie primul. Dincolo de rutina stabilita, alegerea greutatii, volumul de munca sau orice altceva e absolut necesar sa deprinzi o tehnica corecta de executie.

  Scopul nu este in a nu deveni haios sau a avea o executie ineficienta ci in primul rand pentru a mentine siguranta articulatiilor si muschilor tai. Vrei sa te antrenezi, nu sa iti rupi spatele, sa faci o intindere musculara sau mai grav ruptura musculara.

  In acest sens pentru a te antrena eficient si mai ales corect daca esti incepator cu atat mai mult recomand sa lucrezi cu un antrenor personal care sa isi manifeste clar dorinta de a iti oferi cunostintele sale.Executa corect si eficient !
Nu trebuie doar sa te antrenezi ci sa te antrenezi inteligent.

Pentru toti cei din Bucuresti le ofer o sedinta de personal training pentru a deprinde o executie corecta si eficienta. Pentru a beneficia de o astfel de sedinta fa-ti rezervare pe Pagina de contact (click)


Alin Diaconu este antrenor personal box si fitness, teh.nutritionist, psiholog si sportiv de performanta
Autorul ”manualului de remodelare corporala - ghid practic(click)” si fondatorul Programului Armura Body Fitness -Program online de remodelare corporala  
Multumesc tuturor celor care urmaresc pagina de Facebook

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu