De ce ne mai doare inca daca ne-a facut sa suferim ?


      Aşa cum îmi place să răspund cititorilor din grupul nostru de pe facebook (click) astăzi am ales acest subiect propus. Adesea se întâmpla să ne îndrăgostim (gândire afectivă) pentru că apoi să găsim motive (gândire cognitiv raţională) în care constatăm că unul dintre parteneri nu mai este la fel de îndrăgostit că la început.
    Partea interesantă a relaţiei începe abia de aici. Ceea ce începe cu o scânteie se poate aprinde şi stinge la fel de rapid dacă relaţia celor 2 nu găseşte un fundament sau un echilibru pentru ca în cele din urmă acestea sunt analizate raţional. Este potrivit/a pentru mine? Mă simt bine în prezenţa sa? Este persoana care are aceleaşi idealuri şi valori ca mine?. Sunt conştient/a de defectele sale? Ma afectează pe mine aceste defecte, cum şi de ce? Şi multe alte întrebări apar acum.


   De cele mai multe ori facem compromisuri, din teamă că nu găsim pe cineva mai bun, din teamă că nu ne poate accepta, din teamă de a rămâne singuri etc. Astfel ajungem să facem compromisuri care în timp ne afectează nu doar relaţia ci uneori şi integritatea fizică şi emoţională.

De ce rămâne cu cineva care ne face rău?

  Am întâlnit cazuri în care femeile au acceptat situaţia în care partenerul era dependent de jocuri de noroc, dependent de alcool sau chiar violent. Asta ne face să ne întrebăm de ce mai stai cu o astfel de persoană. Între aceste 2 persoane s-au petrecut şi momente frumoase în perioada de gândire afectivă. Astfel acum este vorba de aceiaşi persoana de care ne simţim ataşaţi deşi ne face rău într-un fel pe care îl acceptăm. Este dificil de a lua decizie deşi pentru cei care nu sunt implicaţi într-o relaţie emoţională pare simplu. Cel mai indicat este să închizi o relaţie care nu este sănătoasă iar despre asta am discutat aici .Iar dacă reuşim să facem asta... doare!

De ce ne mai doare încă dacă ne-a făcut să suferim?

     Creierul uman are mai multe funcţii printre care procesul de gândire (prelucrarea informaţiilor) memorarea (stocarea informaţiilor) şi uitarea (ştergerea informaţiilor). O relaţie în care ne-am implicat afectiv doare şi după terminarea acesteia pentru că nu putem şterge şi amintirea sau sentimentul de apartenenţa lângă respectiva persoană. Deşi conştienţi de efectul negativ al unei relaţii toxice continuăm să suferim pentru că încă rămâne conectaţi emoţional o perioadă.

   Exista situaţia în care relaţia nu a fost închisa cu acordul amândurora ceea ce dramatizează mai mult situaţia. În urma acestor cazuri se creează nişte răni emoţionale care se cicatrizează în timp. Această suferinţa se poate percepe pozitiv în situaţia în care o înţelegi că o lecţie, în situaţia în care meriţi ceva mai bun! În această perioadă neplăcuta exista riscul să avem stima de sine scăzuta şi să ne dezvoltăm păreri negative precum... Nu merit să fiu iubit/a... Nu o să mai iubesc niciodată, Nu exista iubire sau Nu vreau să mă îndrăgostesc! Este uman să ai sentimente, este uman să iubeşti, să suferi pentru că până la urma toate acestea sunt emoţii.. Iar emoţiile însemna viaţa!

 Atât timp cât nu te iubeşte pe tine suficient, nu o să poţi iubi pe altcineva!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu