Inteligenta financiara -IQ financiar

Tu nu esti platit pentru o ora , esti platit pentru valoarea care o aduci acelei ore -Jim Rohn
O sa vorbim despre bani ? Despre cum poti primii multi bani , cu un efort minim si daca se poate si intr-un timp scurt ? Esti unul dintre cei care isi doresc asta ?


    Ai un apartament in Manhattan si locuiesti intr-un zgaraie nori....Confortul este asigurat de o afacere prospera al carei patron esti.Frumos, o viata de lux ..iar asta nu este tot pentru ca iti permiti sa ai tot ce iti doresti chiar si un Ferrari.Acest aspect este probabil un vis pentru tine, unii nu isi pot imagina ca pot avea aceasta conditie de viata insa altii cunosc aceasta latura a abundentei si a prosperitatii.
  Omului nostru din Manhattan nu ii merg toate foarte bine pentru ca afacerea a dat faliment.Aceasta nu este partea rea ,situatia atrage dupa sine renuntarea la autoturismul de lux.Din lipsa de fonduri nu isi mai permite sa suporte costurile apartamentului din zgarie nori.
   Iata ca in acest moment  cauta un loc unde sa stea in chirie si  un job , o situatie poate asemanatoare cu a ta sau mai dificila.Ce poate face in acest caz ? Tu ce l-ai indruma sa faca ?

  El a pierdut cam tot ,job, autoturism ,a pierdut casa , a pierdut si cercurile de relatii din inaltele clase sociale.Cu toate acestea el are probabil ce noua ne lipseste.

Tu nu esti platit pentru o ora , esti platit pentru valoarea care o aduci acelei ore -Jim Rohn -Asadar tu cata valoare poti oferii ? Bani multi intr-un timp foarte scurt este egal cu raportul de valoare intelectuala oferit in acelasi timp.

   Aceasta formula are ca rezultat IQ-ul financiar.Un coeficient mare este dat de inteligenta financiara. Acest coeficient nu face referire la cati de multi bani(de la parinti) poti gestiona ,nici despre cat de mult poti cheltuii ci face referire la valoarea pe care o poti oferii reflectata in bani. Daca consideri ca meriti mai mult si poti sa oferi mai mult e timpul sa iei o decizie.Inca de mici am dezvoltat acest coeficient. De la a negocia pentru bomboanele primite de la parinti sau frati pana la a vinde anumite produse si pana la a avea o propiea afacere am dezvoltat acest coeficient financiar.
   Fiecare individ are anumite calitati care puse in lumina produc VALOARE.Un caz fericit este ca putem avea o suma de calitati sau abilitati(Cu cat mai multe cu atat mai mare valoarea ta). Toate aceste calitati produc valoare , iar ceilanti sunt dispusi sa platesca pentru a le impatrasii aceste cunostinte/ pentru a beneficia de serviciul tau.
  Pentru a cunoste prosperitatea nu este suficient sa iti cunosti valoarea ci sa sti sa o si vinzi (sa te valorifici). Pe langa marketing ,arta negocierii este important sa cunosti si gestionarea financiara pentru a nu te afla in situatia amicului nostru din Manhattan.Indiferent de cati bani poti face lunar ,poti cheltuii mai multi,astfel conducem spre o destabilizare a balantei Venituri / Cheltuieli.



Ce putem face?

 Imprumuturile se vor evita cat se poate de mult.Daca acum nu ai bani , nu te asigura nimeni ca in viitorul apropiat o sa ai.Mai grav este ca dobanzile si ratele creaza o sursa in pus de stres.Acum nu ai bani (probabil nu ai avut niciodata foarte multi),asta este partea proasta a situatiei .Partea buna a situatiei este ca desi nu ai bani , macar nu ai datorii.
  In cazul in care ai luat alta decizie aceasta incerca sa rambursezi in cel mai scurt timp toata suma , inainte de a face o investitie , de a programa un concediu , ect.

Bani albi pentru zile negre- Probabil ai mai auzit aceasta vorba din popor .Cu cat este mai veche cu atat este mai adevarata.Acest lucru denota ca intodeauna au existat "vremuri grele" insa oamenii au gasit inca de atunci metoda de a isi asigura din bugetul propiu o suma de bani pentru urgente. Orice eveniment care te surprinde poate sa te constranga incat sa faci imprumuturi(credite , datorii).Fie ca este vorba de un eveniment care in previzualizezi fie ca te ia pe neasteptate , intodeauna , dar intodeauna e bine sa ai "un ban bine pus".

 Economii pe termen scurt devin economii pe termen lung.
Gestionarea banilor incepe cu banii din portofel.Rezerva-ti un mic procent lunar pe care sa il economisesti intr-un cont bancar sau pensie privata.Acum esti pe drumul cel bun.. din micul buget iti permiti sa ai un depozit bancar care  iti ofera un confort psihologic dar si financiar.

Investeste si  Prospera
Cum ai gestiona 100000 de euro ?... dar 12000000 ?
Probabil ai o lista lunga de dorinte

O greseala des intalnita in cazul castigatorilor la loterie este sa adopte un stil de viata cat se poate de extravagant sau sa investeasca intr-o afacere.Insa ne amintim ca daca initial nu ai fost un om prosper de afaceri nu o sa sti cum sa gestionezi .Inteligenta financiara nu se cumpara si nici nu se castiga, ea se obtine in baza experientei acumulate inca din copilarie.Inainte de a investi demonstreaza ca este o afacere profitabila  iar cu un minim de investitie poti scoate un profit.

   Probabil ai auzit de circuitul banilor pe piata monetara.Banii reprezinta in functie de moneda o valoare simbolica pe care o atribuim noi.Acei bani reprezinta doar o mica parte din potentialul tau.
Ne amintim ca tu oferi o anumita valoare timpului , iar "timpul inseamna bani".

    Esti intresat cum iti poti dezvolta Potentialu de a creea valoare?
Cum sa te valorifici cu adevarat?
Vrei sa  descoperi care sunt calitatile tale si cum le poti pune in lumina?

  Alin Diaconu :psiholog & antrenor