Lenea prelungeste viata (Oare?) Afla ce spun specialistii...(Psihologie sportiva)

   In aceasta dimineata am primit un e-mail de la o cititoare fidela articolelor din  blog de psiholog.In urma articolului  

La agatat - Cum influenteaza sportul relatiile tale si dezvoltarea personala ?(Partea a doua) Acest articol promoveaza beneficiile sportului si activitatilor fizice insa am avut surpinderea sa primesc aceasta teorie 


Lenea prelungeste viata!
        "  Persoanele care nu prea se inghesuie sa munceasca si care au oroare de exercitiile fizice banuiau de multa vreme acest lucru, dar acum a fost confirmat de oamenii de stiinta :                                      lenea prelungeste viata.
          Doi cercetatori germani, dr. Peter Axt si fiica sa, dr. Michaela Axt-Gadermann, au publicat o carte ("Bucuria Lenii : Cum s-o lasi mai moale si sa traiesti mai mult") in care explica pe larg faptul ca toti oamenii poseda o cantitate limitata de "energie vitala" si ca viteza cu care este consumata, determina precis speranta de viata a fiecarei persoane.
           Cei doi mai spun ca activitatile care sunt mari consumatoare de energie,precum "trasul de fiare" intr-o sala de forta, accelereaza imbatranirea si fac organismul maisusceptibil la imbolnavire.  
           "Un stil de viata mai relaxat este important pentru sanatate...Daca ai o viata stresanta si faci exercitii fizice in exces, organismul produce hormoni care determina instalarea hipertensiunii", afirma Axt-Gadermann.
Ea a adaugat ca una dintre diferentele-cheie intre oamenii mai lenesi si cei hiperactivi este ca organismele mai active produc mai multi "radicali liberi" molecule instabile de oxigen despre care se crede ca ar accelera imbatranirea.
            Mai mult, "lenea este, de asemenea, importanta pentru un sistem imunitar sanatos pentru ca celulele specializate in apararea organismului sunt mai puternice in conditii de relaxare decat in situatii de stres". Iar in timpul relaxarii si metabolismul este mai lent, producandu-se mai putini radicali liberi.
      Totodata, ei afirma ca râsul este o alternativa mai sanatoasa decat alergarea sau exercitiile fizice.Atat Axt-Gadermann, 34 de ani, cat si tatal sau, in varsta de 65 de ani, au fost alergatori de cursa lunga, ceea ce le permite sa sustina ca vorbesc in cunostinta de cauza.
In carte, cei doi cercetatori mai spun ca lenea este foarte buna si pentru creier. Asta pentru ca exercitiile fizice sau stresul duc la producerea unui excedent de cortisol, un hormon care vatama neuronii si provoaca pierderi de memorie si senilitate prematura.
Nota Bene : Bâtrânii nostri spuneau despre o persoana lenesa: 
Asta traieste 100 de ani si uite... s-a dovedit ca aveau dreptate."

  In urma mai multor informatii pentru a aduce contra argumente acestei teorii as vrea sa precizez ca abilitatile sportive precum indemanarea , viteza,reactia,inteligenta in strategie sunt dezvoltate  in sport.Mai mult, sportul e un factor destresor pentru ca elimini energia negativa , redirectionezi gandurile.Nu o sa vezi un sportiv depresiv , doar dezamagit daca nu atinge o performanta
   Sportul te face mai fericit .. de ce miscarea ne face fericiti? Endorfina, substanta chimica cu proprietati analgezice asemenatoare celor ale morfinei se elibereaza la 30 de minute de la momentul in care incepem sa facem sport, iar asta reduce discomfortul fizic provocat de exercitiu si induce un sentiment de euforie.
"Excedent de cortisol, un hormon care vatama neuronii si provoaca pierderi de memorie si senilitate prematura" >> contraargument">  neurotransmitatori alina durerea fizica si psihica si are ca rezultat generarea de noi neuroni. 

Astept cu nerabdare parerile dumneavoastra si sa decidem daca sportul ne ajuta la un stil de viata sanatos si logeviv.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu