Consiliere vocationala si managementul carierei

     Un termen nou poate sau poate nu pe deplin inteles -"consilierea",dar defapt ce e consilierea?Consilierea este o tehnica de informare si evaluare cu scop de adaptare sau schimbare a comportamentului.Dar asta nu e tot consilierea este modalitatea de interactionare intre client si o persoana specializata in domeniu psihologic sau psihoterapeutic.Am introdus ideea de client deoarece subiectul de analiza este constient de actiunea de consiliere si vine la initiativa sa,deosebire fiind intre pacient care de regula sufera complicatii severe si mai multe afectiuni psihiatrice sau psihosomatice cazuri  in care se va apela la un psihiatru si interventie medicamentoasa. 

In consiliere se creeaza o relatie bazata pe incredere,sinceritate respect si confidentialitate.Ce ofera consilierea?Pe langa reglarea unei stari de bine(normalitate nu stare euforica) si acceptare de sine in consiliere se cauta dezvoltarea unui sens in viata persoanei.Ce face un consilier?Romania se dezvolta usor si incet in sfera psihologica, cel putin la nivel social perceptia de psiholog este asociata cu"doctor al nebunilor".O perceptie gresita deoarece psihologul poate fi considerat si un confident specializat in acest domeniu care NU ofera sfaturi.A oferi sfaturi inseamna a gandi tu in locul celuilant sau a exprima doar o parere personala;("fa ca mine, eu zic sa..."),inseamna a-ti asuma greseala in situatia in care sfatul tau a esuat.De aceea este gresit sa confunzi un sfat prietenesc cu o consiliere, pentru ca in acest proces se tine cont de trairile si raportarea la o alta persoana sau situatie,intelegand altfel trairile clientului.

   Oricare ar fi motivul pentru care te gandesti la un job sau la o cariera se urmareste un aspect financiar,dar asta e tot ce oare iti doresti?
   Fie ca esti somer sau tanar absolvent,fie ca ai un job sau vrei sa te orientezi catre un alt loc de munca in consilierea vocationala poti primi suportul si sustinera pentu a iti decide viitorul.Acest lucru nu este tot, in cadrul dezbaterilor se pot aborda si subiecte ca:-respectarea termenului limita,indeplinirea obiectivelor,cresterea motivatiei,adaptarea la locul de munca si relatia cu superiorii si cerintele acestora deoarece pe langa un beneficiu financiar trebuie sa se urmaresca si posibilitatea  de a lucra intr-un mediu ambiant si placut bazat pe cooperare si responsabilitate.Nu in ultimu rand se va pune accent  pe dezvoltarea aptitudinilor si sa devi constient de potentialu tau.Inteligenta financiara se demonstreaza prin capacitatea de a modifica timpul in bani, nu prin banii cash primiti de la parinti sau alte valori materiale mostenite.Intradevar cariera se dezvolta dupa varsta de 30-35 de ani,pana la aceasta varsta urmandu-se cursuri de specializare in domeniu,training-uri,workshop-uri. 


Ce este un job

Daca esti inca la scoala, poate nu pui prea mare accent pe meseria pe care o vei alege. Parintii tai se ingrijesc de neajunsurile tale. Muncesc de dimineata pana seara pentru a-ti oferi hrana, haine, o buna educatie, mai exact fac totul spre binele tau. Daca ai toate lucrurile mentionate anterior, poate crezi ca va fi mereu asa. In unele cazuri asa va fi, dar in majoritatea cazurilor – de unde faci si tu parte – nu este asa. Va trebui sa inveti sa faci ceva pentru a te intretine, deoarece parintii nu te vor intretine pentru totdeauna.
Daca ai un loc de munca, privesti lucrurile altfel. Esti adult si simti pe propria piele cum e sa platesti facturi sau sa intretii o familie. Dar, iti place jobul tau? Faci ceea ce-ti place? Sau faci ceea ce crezi ca iti aduce mai multi bani? Ai putea sa nu ai nicio satisfactie de pe urma jobului pe care il practici. Poate ai un salariu mare, un nume bun in ochii sefului, dar simti un gol inauntrul tau. Acel gol ar putea fi un semn ca jobul pe care il ai nu este jobul pe care ar trebui sa-l ai.
Meseria este una dintre cele mai importante alegeri pe care le faci in viata. Viitorul tau depinde intr-o anumita masura de jobul pe care il vei alege sau pe care l-ai ales deja. Pentru a-ti alege o meserie trebuie sa ai in vedere o multime de factori, in cele ce urmeaza vom analiza unele sfaturi cu privire la alegerea viitorului tau loc de munca.

Ce job sa alegi

Intrucat are un impact atat de mare asupra vietii tale, trebuie sa fii foarte atent cand decizi ce meserie vei avea.
Analizeaza-te! Descopera ce talente si aptitudini ai si, de asemenea, in ce domenii te pricepi intr-o masura mai mica.
Fii realist! Tine cont de limitele pe care le ai. Nu incerca sa aspiri la un job bine platit, dar, pentru care, iti trebuie unele resurse – talente si aptitudini- pe care nu le detii.
Evalueaza-ti sansele! Afla tot ce misca in domeniul meseriei alese. Afla cat de mare este cererea pentru jobul ales. Cata concurenta este pentru un loc de munca in domeniul ales? Ce atuuri ai? Fii foarte sincer cu tine si iti vei spori sansele de reusita.
Nu te lasa influentat! Prietenii, familia sau profesorii te-ar putea indemna sa alegi o meserie care nu este compatibila cu “chemarea” ta. Nu asculta de sfatul lor! Alege ceea ce iti place si ti se potriveste! Nu vei regreta.
Asadar, fii foarte atent cand alegi un job, pastrand in minte faptul ca iti va influenta viitorul intr-un anume fel. Analizeaza-te sincer, fara a tine cont de opiniile celorlalti. Tu te cunosti cel mai bine, iar daca nu te cunosti destul de bine, invata sa faci acest lucru. Nu te grabi sa iei o decizie, altfel s-ar putea sa regreti! Daca vei alege corect iti va face placere sa mergi la munca, in caz contrar iti va fi sila de jobul tau si nu vei da tot ce ai mai bun! Totul depinde numai si numai de TINE!

     Alegerea carierei este influentata adesea de parinti, mediu , scoala, dar foarte rar se cauta dezvoltarea personala si a abilitatilor, dezvoltarea talentului nativ , cerinta de piata.Pentru tine cine decide?Tu esti decis asupra viitorului carierei tale ?La ce te gandesti sa faci pentru a ajunge la o realizare profesionala?




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu