Chatul - consiliere psihologica online; Avantaje si dezavantaje

       Pentru a veni in sprijinul dumneavoastra din acest moment va putem fi alatrui si prin intermediul chat-ului .Astfel prezent pe pagina blogului constituie un avantaj in rezolvarea problemelor dumneavoastra cat si mici dezavantaje.Haideti sa le observam impreuna.


       "Intr-o lume in care cartile au parasit rafturile bibliotecilor si se deschid direct in telefon,o lume in care oamenii comunica mai degraba pe messenger decat fata in fata,era inevitabil sa apara si acest gen de serviciu.


Modalitatile prin care aceasta se realizeaza sunt variate: messenger sau chat, forumuri, e-mail iar in continuare voi prezenta avantajele consilerii online.
- unul dintre motive ar fi propriul anonimat, nu ar fi nevoit sa relationeze direct, fata in fata cu un consilier;

- in cazul persoanelor aflate in zone izolate, de conflict sau de calamitate sau la distanta si au nevoie de consiliere psihologica;


- un alt motiv ar fi acela ca nu ar mai fi nevoit sa iasa din casa, ar beneficia de aceste servicii in propria casa, la serviciu, in parc etc., de oriunde ar vrea;


- de asemenea, este un avantaj pentru cei ce se afla intr-o tara straina si nu vorbesc limba acelei tari;


- deoarece nu ar relationa direct, nici nu ar fi nevoit isi modifice prea mult programul de asa maniera incat sa fie prezent saptamanal la sedinta cu consilierul sau;


- efortul depus este mai mic decat in sedintele traditionale.


In acest moment este foarte important sa va subliniez diferenta intre consilierea psihologica si psihoterapie deoarece adesea deosebirea dintre cele doua nu este realizata.

Consilierea psihologica este destinata celor care au o problema existentiala punctuala (de exemplu daca sa divorteze sau nu, daca sa isi schimbe locul de munca etc.), care au nevoie de o clarificare si de a putea vedea acea problema din mai multe unghiuri pentru a-si gasi cat mai multe solutii, iar in final sa isi ia decizia care ii avantajeaza cel mai mult in acel moment. 

In schimb, psihoterapia este destinata celor care isi doresc sa schimbe ceva in viata lor, vor o cunoastere aprofundata referitoare la cine sunt ei in acel moment, la cum vor sa devina, doresc sa isi rezolve probleme mai vechi care le perturba existenta, să regleze relatiile cu  cei din jur, in special cu familia etc.

Primul dezavantaj al consilierei psihologice online pe care vreau sa il subliniez este chiar lipsa relatiei directe cu terapeutul. Evident ca se poate ridica aici o intrebare: Oare ce nevoie ar avea cineva  sa relationeze direct cand avem calculator si internet? Chiar daca pare de necrezut, problemele cu care intra clientii mei in cabinet au la baza chiar aceasta relationare directa cu cei din jur, mai degraba o evitare a ei. In momentul intrarii in cabinet incepe sa se construieasca o legatura terapeutica intre mine, consilierul, si el sau ea, clientul. Aceasta relatie este prin natura ei una vindecatoarea si educativa deoarece este prima relatie poate de mult timp care il ajuta pe client sa isi schimbe modul de abordare, de viziune asupra propriei vieti si a celor din jur.O metoda alternativa ramane comunicare prin e-mail ca si pana acum la rubrica"Intreaba psihologul" (click link)



  Material preluat dupa feminis

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu