Cum rezolvi o problema ?(managementul conflictului)

    
   Ce este un conflict?


 Conflictele apar inevitabil in toate domeniile supuse schimbarii. Definim conflictul ca :neintelegere,dezacord,ciocnire de interese,cearta sau in mod agresiv prin violenta."In relatiile internationale comportamentul conflictual poate fi inteles ca razboi sau amenintare cu declansarea razboiului (Evans, 1998: 93)."
       La o analiza mai atenta ,in conflict se observa o incompatibilitate de scopuri sau valori.Conflictul este un proces dinamic.de aceea este important sa putem intelege mecanismul de declansare.
        Fie ca vorbim de doua sau trei persoane, grupuri,organizatii sau aliante,acestea vor avea credinte si perceptii fata de o situatie privind interesul propiu.El se clasifica in conflict interior-emotional si conflict exterior-activ
        Conflictul ia nastere ca un dezechilibru intre dorinta de actionare propie si sistemul impus de situatie sau adversar.Observam in primul rand un conflict  interior semnalat de inteligenta emotionala.Situatia noua in care ne aflam in starea de schimbare dezvolta conflictul daca nu este conform dorintei.  Semnalele de conflict sunt evidentiate prin limbajul non verbal,ritm si ton.
       


     Evitarea conflictelor
     Fiind o situatie in contradictoriu  exista o stare de irscibilitate , agresiune verbala sau fizica ori o stare negativa.Primul indiciu al conflictelor este pozitia ofensiva fata de cel caruia se adreseaza depasind spatiul intim sau nu pentru a intimida.Pentru a domina situatia se va aplea in prima faza la ridicarea tonului si utilizarea verbelor la modul imperativ,chiar si injurii.Toate aceste semnale sunt insotite de mimica expresiva si eventual gesticulatie ale membrelor,ori lovirea altor obiecte pentru a manifesta furia.Nu este o regula generala de a le observa pe toate in functie de situatie si personalitatea indivizilor, astfel vom putea fi surprinsi de un atac direct asupra persoanei fara prea multe indicii.


    De evitat si de retinut sa nu apelam la o metoda violenta pentru a ne impune  punctul de vedere sau a ne apara interesul. Odata ce nu sa putut face evitarea disputei ne aflam in fata unui conflict deschis,unde observam cel putin doua persoane ce desfasoara o discutie in condractitoriu.




   Solutionarea conflictelor
     Astazi sunt cunoscute mai multe metode in managmentul conflictului de gestionare si control in rezolvarea acestuia.
     Pentru rezolvarea conflictului se poate folosii metoda confruntarii insa este  important sa se stabileasca conventia privind conflictul prin Ochiul Martor.In situatiile de criza tindem sa actionam tulburati de conflict,total gresit pentru ca atunci nu avem nici o gandire optimist-pozitiva si influentati de o stare negativa.In primul rand separam oamenii de problema.Daca ne imaginam situatia conflictuala ca pe o tabla de sah unde se desfasoara o partida, putem analiza cu o minte clara problema, intrucat infruntarea este pe tabla de sah si nu intre oamenii care muta piesele. Problema este datorata pozitiilor favorabile ori defavorabile a unor piese din ambele tabere. Problema nu este intre jucatorii de sah ci intre piesele de pe tabla.
     La fel ca intr-o partida  de sah se va respecta dreptul la replica a celuilant, urmarind de a fi onesti aducand argumente si contra-argumente.
Cand una dintre parti este intens implicata emotional si se manifesta in consecinta este de dorit sa pastrezi tacerea, observand cu atentie ceea ce exprima. Daca cerintele sunt exagerate ori amenintatoare, prelungirea tacerii va creea insecuritate emotionala in cealalta persoana. O astfel de tehnica seamana cu aikido prin care se raspunde atacurilor folosindu-se forta de atac a adversarului.





Retragerea - partenerul nu manifesta interes pentru solutionarea conflictului si prefera sa nu se implice.
Aplanarea - se cauta aprobarea celor din jur, in loc sa caute ca obiectivele organizationale sa fie atinse
Fortarea - este abordarea  care, spre deosebire de cel anterior, doreste cu orice pret sa realizeze obiectivele de productivitate si va apela la constrangere, uzand exagerat de puterea cu care a fost investit.
Compromisul - se afla ca atitudine intre cea de a doua si cea de a treia forma de strategie, adeseori fiind atins prin negocieri.
Confruntarea - este singura abordare care poate duce la rezolvarea definitiva a conflictului, luand in considerare atat nevoia de productivitate cat si pe aceea de cooperare interumana.





          




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu